Írta: Pap Balázs

Tanulmány
Letöltés

 
Nagy bajban vagyok, amikor az alábbi hat tanulmány elé előszót készülök írni. Ez nem abból fakad elsősorban, mert e dolgozatok az apokalipszis tárgykörének (bármi legyen is az) egymástól igen távoli részeiről szólnak – ez, érzésem szerint, korántsem lenne baj–, hanem azért, mert kevés kifejezés jelentése módosult annyiszor és annyiféleképpen, mint e görög szóé.

Ha a Wikipediát kérdezzük arról, hogy mit tud e fogalomról – vagyis, mi az, amit a világszéles internet magyar felhasználói e címszó alá, vagy e címszó köré gyűjtöttek –, legalábbis érdekes dolgot kapunk válaszul. A későbbiek tükrében majdhogynem meglepő, hogy az első találat a Jelenések könyve. A második Coppola háborús drámája, az Apokalipszis most. Harmadikként az apokalipszis négy lovasa szerepel. Az erről szóló szócikk utolsó passzusa (az egésznek mintegy negyede) már önmagában megelőlegezi a további találatokat: „A Négy Lovas gyakori szereplője irodalmi műveknek, játékfilmeknek és tévésorozatoknak is. Így például megjelennek a Bűbájos boszorkákban, az Odaátban, ahol Lucifer, a bukott angyal magához láncolta őket és nem Isten, hanem az ő parancsát követték. Benne volt a Hegylakóban is, ahol a nevük Methos, Kronos, Silas és Caspian.” Ezután jön a Kaptár, az X-Men a Smallville és sok minden más.

A szó eredeti jelentése messze-messze tűnt, az apokalipszis mára a végítélet, sőt a mégoly borzalmas végítélet szinonimájává vált.

Az alábbi hat tanulmány az ettől eltérő jelentésű apokalipszissel foglalkozik – a kezdetektől egészen a legutóbbi időkig.

 
Pin It

Comments powered by CComment

Keresés

Kreatív történelem

Látogatók

1013055
Ma
Tegnap
A héten
Múlt héten
A hónapban
A múlt hónapban
Összesen
225
393
3010
1006966
8923
14142
1013055

Your IP: 3.235.182.206
2024-07-22 13:59